Lidar

Sommige auto’s zijn uitgerust met een lidar-systeem. Dit is een systeem dat werkt op basis van laserpulsen om zo de afstand tot een object te kunnen meten.

Een voorbeeld van een rijhulpsysteem dat gebruik maak van lidar-technologie is de active city break, een noodremsysteem voor in de stad. Dit systeem helpt zo aanrijdingen voorkomen of beperken. Daartoe maakt de lidar-technologie gebruik van een kortegolflasersensor die bovenaan de voorruit is geplaatst. Zo worden obstakels als bv. een rijdend of stilstaand voertuig in dezelfde richting of dezelfde rijstrook gedetecteerd.

Zonder tussenkomst vanwege de bestuurder en tot een snelheid van 30 km/u activeert Active City Brake het volle remvermogen om het snelheidsverschil tussen voertuig en obstakel te verminderen. Die automatische vertraging kan oplopen tot 10 m/s².

De lidar moet na een voorruitvervanging niet gekalibreerd worden. Er is enkel een reset nodig. Na de vervanging wordt dit wel gecontroleerd.

Lidar

 

Meer weten over de technologie achter de voorruit

Voorruit vervangen

Hebt u een barst in uw voorruit? Carglass® gaat altijd eerst na of we de schade aan uw voorruit kunnen herstellen. Een klein sterretje in de voorruit kan meestal nog worden hersteld, maar in sommige gevallen is een vervanging van de voorruit de enige oplossing. Wanneer dient een voorruit vervangen te worden? Indien:
  • uw raam gebarsten is
  • het sterretje in uw voorruit groter is dan een muntstuk van 2 euro
  • het sterretje in uw voorruit binnen de 6cm van de rand van het raam zit

In de andere gevallen kunnen we uw voorruit waarschijnlijk herstellen.

Als een voorruitvervanging noodzakelijk is zal ook uw nieuwe voorruit voorzien zijn van dezelfde technologie en specificaties als uw oorspronkelijke voorruit. Alle onderdelen (sensoren, camera’s, lidars) zijn van originele kwaliteit.

 

Maak een afspraak