Hebt u een camera achter de voorruit van uw auto?

In België is 62% van de nieuwe auto’s uitgerust met een camera achter de voorruit. De verwachting is dat dit in 2025 zal stijgen naar 82%.

De camera achter de voorruit assisteert de bestuurder tijdens het autorijden. Denk aan rijvakassistentie, verkeersbordherkenning en objectherkenning. Deze maken deel uit van de Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), ook wel rijhulpsystemen genoemd.

ADAS hulpsystemen front

 

Tegenwoordig zijn er auto’s die al 2 of meerdere camera’s achter de voorruit hebben. Een stereo-camera, bestaande uit twee camera-sensoren waardoor het ook mogelijk is om in de diepte te zien. Een trifocal camera, bestaande uit drie camera-sensoren, kan zowel een breedbeeld op korte afstand als een smal beeld recht vooruit in de verte creëren.

Maar niet alleen achter de voorruit zit er een camera. Er zijn ook al auto’s uitgerust met aanvullende camera’s in de spiegels en aan de achterzijde die gezamenlijk een 360 graden beeld kunnen vormen. Zo hebt u een volledige blik rondom de auto.

ADAS camera bumper
ADAS camera merk

Voorruit vervangen

Hebt u een barst in uw voorruit? Carglass® gaat altijd eerst na of we de schade aan uw voorruit kunnen herstellen. Een klein sterretje in de voorruit kan meestal nog worden hersteld, maar in sommige gevallen is een vervanging van de voorruit de enige oplossing. Wanneer dient een voorruit vervangen te worden? Indien:
  • uw raam gebarsten is
  • het sterretje in uw voorruit groter is dan een muntstuk van 2 euro
  • het sterretje in uw voorruit binnen de 6cm van de rand van het raam zit

In de andere gevallen kunnen we uw voorruit waarschijnlijk herstellen.

Als een voorruitvervanging noodzakelijk is zal ook uw nieuwe voorruit voorzien zijn van dezelfde technologie en specificaties als uw oorspronkelijke voorruit. Alle onderdelen (sensoren, camera’s, lidars) zijn van originele kwaliteit.

 

Maak een afspraak