Vierseizoenenbanden: do or don’t?

Gedaan met omslachtige bandenwissels. Deze all season banden winnen almaar meer terrein, maar zijn ze voor iedereen even geschikt?
vierseizoensbanden-min

Wat zijn vierseizoenenbanden?

De kenmerken van vierseizoenenbanden? Eenvoudig gezegd: ze combineren de eigenschappen van zomer- en winterbanden. Winterbanden hebben een dieper profiel (minimaal 4 mm) voor een betere grip. Een groot voordeel op besneeuwde of bevroren wegen. De groeven bij zomerbanden zien er anders uit en de profieldiepte is kleiner (minimaal 1,6 mm). Ook de rubbersamenstelling verschilt bij winter- en zomerbanden. Vierseizoenenbanden hebben grip in zomer én winter.

De voordelen van vierseizoenenbanden

  • Je moet niet om de zes maanden naar de bandencentrale.
  • De prijs van vierseizoenenbanden ligt hoger, maar je hebt maar één bandenset nodig
  • Je betaalt niet voor eventuele stockage en voor werkuren om de banden te wisselen
  • Met vierseizoenenbanden bol je in de winter bovendien veiliger dan met zomerbanden

De nadelen van vierseizoenenbanden

  • Vierseizoenenbanden slijten sneller: ze gaan gemiddeld 8 à 10 procent minder lang mee.
  • Met de combinatie zomer- en winterbanden kan je ongeveer 60.000 kilometer rijden, met vierseizoenenbanden gemiddeld 54.000 kilometer.

Geschikt voor gematigd klimaat

In België zijn de weersomstandigheden zelden extreem. All season banden zijn dan ook vooral geschikt voor een gematigd klimaat als het onze. Is er plots een stortbui of onverwachte sneeuwval? De vierseizoenenbanden passen zich vlotjes aan: ze beschermen immers extra tegen aquaplaning (zomerbanden doen dat niet). En wat met de veiligheid in de winter? Daar scoren de vierseizoenenbanden natuurlijk beter dan zomerbanden, maar wel slechter dan winterbanden.

Niet voor extreme weersomstandigheden

Toch échte winterse toestanden? De allseasons hebben een goede grip op sneeuw, maar ze garanderen onvoldoende de veiligheid in een gebergte op weg naar de skipiste. In landen waar winterbanden verplicht zijn, kom je niet weg met vierseizoenenbanden – tenzij het sneeuwvloksymbool erop staat. In België zijn winterbanden vooralsnog niet verplicht. En onze all seasons in de zomer? Remmen op een droog wegdek gaat vierseizoenenbanden minder goed af dan de zomerbanden. Ze slijten ook veel sneller op asfalt als het warm is.

Ben je het type voor vierseizoenenbanden?

Heb je een rustige rijstijl? En rijd je jaarlijks minder dan 15.000 kilometer, vooral in stedelijke gebieden? Dan zijn all season banden zeer geschikt. Ben je vaak in het buitenland of trek je graag naar de bergen? Dan zijn de winter- en zomerbanden een betere keuze.

Hoe herken je een vierseizoenenband?

Bol je met vierseizoenenbanden door het leven? Je herkent ze het makkelijkst aan de symbolen op de band zelf. Op een all season band staat A/S, All Season. Vaak staan er voor het gemak ook symbolen op als een zon, regendruppels of een sneeuwvlokje. Wat nog kan? De code M+S, dat staat voor modder en sneeuw. In gebieden waar winterbanden verplicht zijn, ben je enkel toegelaten met de M+S én het sneeuwvlokje. 

12 september 2023