Wat artificiële intelligentie (AI) vandaag al voor u kan doen

spreker Dado van Peteghem

Dado van Peteghem, vooraanstaand AI-futurist, onderzoekt de exponentiële kracht van artificiële intelligentie en de invloed ervan op mensen, digitale processen en platformkeuzes in verschillende sectoren.

 

 

De volgende golf van digitale innovatie

Kijken we even achterom dan zien we hoe de digitalisering evolueert:

 

1995 internet, 2005 sociale media, 2010 mobiele toestellen, 2024 artificiële intelligentie. Dado Van Peteghem voorspelt dat de wereld zoals we die kennen binnen tien jaar onherkenbaar zal zijn. Generaties die zijn opgegroeid, omringd door technologie, zoals Gen-Z (geboren vanaf 1995) en Gen Alpha (geboren vanaf 2010), maken deel uit van deze transformatie.

 

 

Toepassingen breiden uit

De meesten kennen de desktopversie van ChatGPT maar het systeem heeft ook een mobiele toepassing die extra functies aanbiedt. Ook de zogenaamde Custom GPT’s bieden nieuwe mogelijkheden. Het zijn gespecialiseerde bots binnen het platform, getraind met specifieke data uit welbepaalde kennisdomeinen. Bijvoorbeeld InsuranceGPT, TaxGPT, CarGPT, enzovoort.

 

 

Meer dan ChatGPT

ChatGPT, het bekendste platform is van OpenAI (al opgericht in 2015!) Het algoritme werkt volgens het GPT-model, een groot taalmodel dat getraind is met data. Het laatste model is het multimodale GPT4 Omni, dat werkt met verschillende types van media (tekst, beeld, geluid, film).
Dit zijn enkele andere AI-toepassingen om te volgen:

  • Gemini van Google (gelijkaardig als ChatGPT),
  • Llama3 van Meta (open source),
  • Claude3 van Amazon (Anthropic)
  • Grok van X-com (voorheen Twitter)

Ook Microsoft investeert in OpenAI met Copilot. Een toepassing voor bedrijven om met de nodige bescherming eigen bedrijfsdata te gebruiken en bijvoorbeeld te integreren met alle MS-toepassingen.

 

 

Wat kan generatieve AI vandaag al?

AI gaat creatief aan de slag met teksten, codes (zoals programmeertaal), beelden (foto’s, tekeningen), audio (stemmen, muziek), video en 3D-animatie. Maar het fungeert ook als tweede brein: een dag en nacht beschikbare assistent als het ware, om mee van gedachten te wisselen, te brainstormen, te sparren ...                                       
Midjourney.com creëert fotorealistische afbeeldingen en OpenAI Sora genereert hyperrealistische video’s.
AI  kan luisteren, kijken en gedetailleerde instructies geven in woord en beeld. AI kan alles analyseren, problemen of fouten lokaliseren en oplossingen genereren.

 

AI kan ook realistische stemmen genereren om bijvoorbeeld klanten via de telefoon verder te helpen. Het kan muziek maken en songs schrijven (Suno.ai). Terwijl HeyGen al bijzonder geloofwaardig filmpjes vertaalt in eender welke taal, gebruikmakend van de originele stem en inclusief gesynchroniseerde lipbewegingen ...
Robots zien er meer en meer uit als levende wezens. Dat noemen we embodied AI. Ze kunnen kijken, luisteren en taken uitvoeren.

 

 

Worden er jobs bedreigd?

Er zijn de jobs waar we vanaf willen: saai, vuil en gevaarlijk werk. Dat laten we graag over aan AI. Er zijn zeker ook onderdelen van leukere jobs die AI kan overnemen. Neem nu het beroep van advocaat: sommige dingen gaan sneller en beter met AI, terwijl andere aspecten zoals luisteren, bemiddelen, adviseren, pleiten ... meer menselijke tijd krijgen.

 

 

De prompt

De manier waarop u de generatieve vraag stelt bepaalt wat eruit komt. Vul om te beginnen al uw persoonlijke voorkeuren in bij de instellingen. Begin bij het formuleren van de prompt met aan te geven welke rol het systeem moet spelen. Die van adviseur bijvoorbeeld. Dan achtereenvolgens:
het doel, de vorm, het doelpubliek, de toon, alle nuttige bijkomende informatie, dingen die u NIET wilt ...
Systemen leren tijdens de conversatie, zodat ze u steeds dichter bij een gewenste output brengen.

 

 

Risico’s van AI

  • Niet alles is inhoudelijk correct.
  • Vooroordelen (AI werkt met verouderde data waardoor (on)gevoelig taalgebruik steeds om de hoek loert).
  • Gebrek aan waarheidsgetrouwe referenties of bronvermeldingen.
  • Problemen met copyrights: opgelet voor grijze zones.
    • Het auteursrecht voor de output rust bij de eindgebruiker
    • Het systeem zelf kan aansprakelijk zijn voor inbreuken op het auteursrecht
    • Grijze zone: het systeem kan auteursrechtelijk beschermde output opleveren zoals slogans, logo’s, beelden ...
  • Schending van privacy en gebrek aan transparantie: blijf alert voor de bescherming van eigen data.
  • Illegaal gebruik voor fraude, bedrog en misleiding met behulp van door AI gegenereerde beelden, stemmen, enz.

 

 

Wat gebeurt er nu al in de verzekeringswereld?

Allianz heeft een chatbot genaamd ControlExpert die claims afhandelt met behulp van de informatie in een opgeladen schadedossier.

 

Lemonade, een digitale verzekeraar in Nederland, beweert in twee seconden een verzekeringsclaim af te handelen met Maya AI.

 

Hertz heeft een systeem om huurauto’s uit te checken in de vorm van een AI-gestuurde app die teruggebrachte auto’s inspecteert op schade.

 

AXA gebruikt AI voor fraudedetectie.

 

 

Webinar gemist?

Herbekijk het hier: