ADAS-systemen helpen om veiliger te rijden

Bent u verknocht aan uw parkeersensoren? En legt u lange afstanden niet meer af zonder cruisecontrol? Er zijn almaar meer systemen op de markt die bestuurders helpen om veiliger te rijden. De naam? ADAS, Advanced Driver Assistance Systems. Hoe vertrouwd bent u met deze handige helpers? 

Wat is een ADAS-systeem?

Met camera’s achter de voorruit ondersteunen de ADAS-systemen de bestuurder tijdens het rijden. Zo waarschuwen de rijhulpsystemen u wanneer u afwijkt van uw rijvak, of doen ze u een noodstop maken wanneer nodig. En parkeren? Dat wordt veel gemakkelijker dankzij de camerabeelden.

Soorten ADAS-systemen

De ADAS-systemen kun je grofweg indelen in drie categorieën: herkennen, beoordelen en controleren. Herkennen heeft te maken met het detecteren van obstakels. Denk aan de ondersteuning die in uw plaats snelheidsborden spot! Beoordelen gaat over waarschuwen voor gevaren. Een bekend voorbeeld is de Park Assist om makkelijker te parkeren. En controleren? In deze categorie bevindt zich onder meer de Adaptive Cruise Control. Een systeem dat uw snelheid aanpast aan die van uw voorligger.

Veiliger rijgedrag met ADAS

De slimme rijhulpsystemen maken het de bestuurder niet alleen makkelijker, ze dragen ook bij tot een bewuster en veiliger rijgedrag. Uiteindelijke doel? Minder schade en verkeersslachtoffers én een goede verkeersdoorstroming.

Zo is er bijvoorbeeld Blind Spot Detection Systems. Dat gebruikt verschillende sensoren om de bestuurder te informeren over voertuigen, objecten of personen in de dode hoek. Dan merkt de bestuurder een rode of oranje driehoek in de spiegel of hoort hij een alarmsignaal. Een welkome ondersteuning, als u weet dat 50 procent van de dodehoekongevallen zeer ernstig is.

Welk ADAS-systeem heeft uw wagen?

En hoe zit het met de assistentie in uw wagen: basisondersteuning of hightech comfort? Veel van de systemen worden (nog) gezien als luxe. Toch bezitten ook meer en meer gangbare automodellen ADAS-systemen.

Luxe of standaard? In beide gevallen is het de kunst om de meerwaarde van ADAS optimaal te benutten. Neem dan ook uw tijd om de hulpsystemen in uw wagen grondig te bestuderen. Hoe u die mogelijkheden ontdekt? Vooral door ze eindeloos uit te proberen.

Slimme ADAS-autosnufjes

Eén ding is zeker: de ADAS-systemen worden steeds geavanceerder. Denk aan de Lane Keeping Assist. Wordt u vandaag al gewaarschuwd als u afwijkt van uw baanvak? Dan neemt binnenkort uw wagen het stuur over. Of remt hij in uw plaats! Of wat dacht u van Driver Drownsiness Detection? ADAS herkent aan de knikkende beweging van uw hoofd dat u vermoeid bent. En maant u vervolgens aan om op te letten. Hoe? Met een symbool van een … kopje koffie.

Camerakalibratie na vervangen autoruit

Maar wat als uw auto met ADAS-systemen een nieuwe voorruit nodig heeft? U hoopt ongetwijfeld dat het oog van uw camera nadien nog even scherp is. Wees gerust. Bij het vervangen van de voorruit wordt de camera van het rijhulpsysteem losgekoppeld. Na de vervanging kalibreert Carglass® uw camera opnieuw minutieus volgens de richtlijnen van de autoconstructeurs, zodat u met een 100 procent gerust gevoel de weg op trekt.