Herkalibratie van uw rijhulpsystemen bij Carglass®

Indien u een camera achter de voorruit heeft die uw rijhulpsystemen, ook wel Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) genoemd, aanstuurt dan moet deze na een voorruitvervanging opnieuw ingesteld worden volgens de richtlijnen van de fabrikant. Bij een voorruitvervanging moeten we de camera loskoppelen om de ruit te kunnen vervangen. Na het plaatsen van de nieuwe ruit moet de camera opnieuw worden ingesteld zodat je rijhulpsysteem weer de juiste informatie doorkrijgt. Dat opnieuw instellen noemen we herkalibreren.

Een herkalibratie is precisiewerk: als de positie van de rijhulpcamera maar een beetje afwijkt, kan dit al een invloed hebben op de juiste werking van het rijhulpsysteem. De camera krijgt dan een andere focus, waardoor het gezichtsveld niet meer conform is met de rijrichting. Daardoor werkt bijvoorbeeld je automatisch noodremsysteem mogelijk niet meer correct waardoor het risico op botsing kan verhogen. Bij Carglass® wordt de camera altijd geherkalibreerd na een voorruit vervanging. Omdat je veiligheid onze topprioriteit is.

Hoe voert Carglass® een herkalibratie uit en hoe zorgen wij ervoor dat je rijhulpsysteem na de vervanging van uw voorruit weer correct werkt?

Identificeren of er een camera aanwezig is

De eerste stap is checken of er een camera achter je voorruit aanwezig is.

Niet elke camera hoeft opnieuw gekalibreerd te worden, het gaat vooral om de camera die een rol speelt bij rijvakassistentie en het actieve remhulpsysteem.

Bij Carglass® doen we altijd een visuele inspectie, maar we controleren bij het maken van de afspraak in onze eigen database met relevante voertuigdata of de auto een camera zou kunnen hebben. Is er een camera aanwezig dan voeren we de herkalibratie uit volgens de richtlijnen van de fabrikant.

De herkalibratie: stappenplan

Het herkalibreren of opnieuw instellen van de camera bestaat uit verschillende stappen.

Dit onderdeel is het échte precisiewerk. Om ervoor te zorgen dat de rijhulpsystemen na de voorruitvervanging even goed werken als bij aflevering van de auto werkt Carglass® volgens de voorschriften van de fabrikant.

Carglass ADAS precisiewerk

Stap 1: test vooraf

Voordat Carglass® met de herkalibratie kan beginnen, moet bekeken worden of er geen permanente fouten in het rijhulpsysteem zitten.

Carglass ADAS-toestel

Stap 2: de juiste gegevens ophalen

Voor elke auto gelden andere waarden waarmee gewerkt moet worden. Dit kan per merk, model en bouwjaar verschillen.

Op basis van merk, model en bouwjaar worden de voorschriften van de fabrikant opgehaald. Om dit te kunnen doen heb je de juiste apparatuur en juiste software licenties nodig.

Stap 3: de juiste afstand bepalen

De auto moet weten hoe groot de afstand is tot het kalibratiebord. Op basis van de fabrieksinstructies geeft de apparatuur de afstand aan. Carglass® zorgt ervoor dat de instructies nauwkeurig worden nageleefd.

Afhankelijk van het merk van de auto moet een ander bord gebruikt worden. Carglass® heeft voor alle merken de juiste herkalibratieborden. Deze borden zijn voorzien van technieken om de juiste hoogte te bepalen. Het gebruik van een degelijk kalibratiebord is van groot belang. Een kleine onzorgvuldigheid kán grote gevolgen hebben.

Stap 4: het stelbord instellen

Met behulp van laserstralen wordt gemeten of het bord daadwerkelijk in het midden staat van de auto, dit is echt millimeterwerk. Aan beiden kanten van de auto moet de laserstraal op exact hetzelfde punt staan, dan staat de auto in het midden.

Het kalibratiebord wordt vastgezet zodat het niet kan verschuiven.

Carglass ADAS laserstraal

Stap 5: de juiste hoogte bepalen

Als het bord gecentreerd is, is de volgende stap om de juiste hoogte te bepalen. Ook deze wordt aangegeven door de apparatuur.

In het kalibratiebord zit een maatvoering verwerkt die je gebruikt om het bord op de juiste hoogte in te stellen.

Stap 6: de hoogte van de wielkast bepalen

Carglass® meet tot op de millimeter nauwkeurig op hoe hoog de wielkast is.

De waarde wordt in millimeters ingevoerd in de apparatuur.

Stap 7: de herkalibratie starten

Nu alle instellingen juist zijn en de apparatuur weet hoe hoog de auto staat, kan de herkalibratie beginnen. Met een druk op de knop start de auto met herkalibreren. Als de herkalibratie succesvol is afgerond, wordt een herkalibratierapport gemaakt.

Carglass® slaat dit op in de computer. Dit rapport gaat indien nodig naar de verzekeraar of leasemaatschappij.

Carglass kalibratie rijhulpsystemen

Stap 8: checken of alles in orde is

Om zeker te weten dat de herkalibratie succesvol is afgerond doet Carglass® nog een diagnose achteraf.

Stap 9: een certificaat overhandigen

Is de herkalibratie succesvol uitgevoerd? Dan overhandigen we je een certificaat. Dit certificaat geeft je als bestuurder de zekerheid dat de camera volgens de richtlijnen van de fabrikant geherkalibreerd is.

Onze garantie

Carglass® hecht grote waarde aan het succesvol én correct kalibreren van de ADAS-camera en werkt daarom volgens de richtlijnen van de fabrikant.

Carglass® maakt gebruik van gespecialiseerde software en apparatuur en beschikt over de juiste licenties om te kunnen kalibreren.

Gratis Bosch-ruitenwissers (t.w.v. € 70)

bij elke herstelling of vervanging die je boekt t.e.m 29 februari.
Deze actie eindigt over: