Op reis met de auto: hier mag u naartoe en dit neemt u mee

Hebt u genoeg van uw kot? En snakt u naar een fijne autoreis? Dan maakte u vast een vreugdedans toen de grenzen weer openden op 15 juni. Natuurlijk wil die versoepeling niet zeggen dat het leven weer als vanouds is. In de meeste landen gelden nog altijd een heleboel maatregelen.

Om u te helpen bij de voorbereiding van uw trip, sommen we de belangrijkste coronamaatregelen* op in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Luxemburg en Spanje. En vertellen we u ook wat er verplicht in uw auto moet liggen.

Nederland

In Nederland is de lockdown opgeheven. Er wordt aangeraden om drukke plaatsen zoveel mogelijk te mijden. Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer, behalve voor kinderen jonger dan 13 jaar. Hou overal ook anderhalve meter afstand.

Restaurants en hotels zijn open, pretparken en dierentuinen ook. Per park kunnen de regels wel verschillen. U kunt musea bezoeken als u op voorhand reserveert. De campings openen op 1 juli.

De boete als u de richtlijnen overtreedt? 390 euro.

Dit moet mee in uw auto

  • gevarendriehoek

Duitsland

In Duitsland verschilt de situatie per deelstaat. De lockdown is nog niet overal opgeheven. Ook daar wordt gevraagd om anderhalve meter afstand te houden en geen handen te geven. Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer én in winkels. Als u de richtlijnen niet naleeft, riskeert u een boete van 10 tot 10.000 euro. Het bedrag varieert per deelstaat.

Restaurants en hotels zijn open, maar voor die laatste gelden wel strenge beperkingen. Ook pretparken zijn open onder voorwaarden. De meeste musea zijn nog gesloten. Voor campings hangen de maatregelen van de deelstaat af. Soms geldt een minimumverblijf, soms een beperkt aantal plaatsen, dan weer een specifieke regeling voor het gemeenschappelijke sanitair.

Dit moet mee in uw auto

Frankrijk

Ook Frankrijk verwelkomt (Belgische) toeristen. Zoals overal geldt: bewaar afstand. Anders dan in België is dat hier een meter. In openbare ruimtes mag u met maximaal tien personen samenkomen. Boetes kunnen oplopen tot 3750 euro.

Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer. Hotels, restaurants en attractieparken zijn open, net als musea en stranden. Filmzalen nog niet. Let wel: de plaatselijke overheden kunnen zelf strengere maatregelen nemen als de lokale gezondheidssituatie daarom vraagt.

Dit moet mee in uw auto

Luxemburg

In Luxemburg is er geen lockdown meer. Ook hier moet u wel nog een afstand van twee – en niet één of anderhalve – meter houden. Mondmaskers zijn verplicht op het openbaar vervoer. En verder is alles gewoon open: van restaurants en musea tot theaterzalen. De boete als u de richtlijnen niet naleeft? 145 euro.

Dit moet mee in uw auto

  • gevarendriehoek
  • veiligheidsvest

Spanje

Sinds 21 juni kunnen Belgen naar Spanje reizen. Hoe streng de maatregelen zijn, hangt af van de regio die u bezoekt. Elke regio bepaalt namelijk zelf welke regels er van toepassing zijn. Wat wel in heel Spanje geldt: verplichte mondmaskers op het openbaar vervoer en wanneer u geen afstand van anderhalve meter kunt houden.

Supermarkten zijn open, maar er wordt wel aangeraden om een mondmasker te dragen. Ook open met beperkingen: stranden, pretparken, musea, concertzalen, theaters, hotels en restaurants.

Als u de regels overtreedt, riskeert u een boete van 600 tot 10.400 euro.

Dit moet mee in uw auto

  • gevarendriehoek
  • veiligheidsvest
  • reservewiel of bandenreparatieset
  • vignet: milieustickers voor bepaalde steden

Tip: glampings

Onze tip? Trek met uw auto naar een glamping of luxecamping. Denk aan elegante strandhuisjes, weelderige safaritenten of hypermoderne bungalows in het midden van de natuur. Perfect als u graag comfortabel kampeert.

Maar eerst: onderhoud

Wilt u uw auto onderwerpen aan een grondig onderhoud voor u vertrekt? Bekijk al onze producten die u daarbij helpen.

Vond u deze blog interessant? Bekijk meteen ook wat we schrijven over de mooiste picknickplekjes in eigen land, de do’s-and-don’ts bij autoschade op vakantie en hoe u zelf uw band vervangt.

* De reisadviezen wijzigen voortdurend. Bekijk de laatste updates van de Belgische overheid.

24 juni 2020