Is strooizout schadelijk voor uw wagen?

Zodra Koning Winter in het land is, bereidt het Agentschap Wegen en Verkeer zich voor om gladheid te bestrijden. Voorspelt de weerman vrieskou? Dan trekken de strooiwagens er preventief op uit om uw veiligheid te garanderen. De keerzijde: het goedje is schadelijk voor het milieu én uw wagen.

Roestvorming versnelt

In België strooien we vooral natriumchloride gemengd met water om pekel te creëren. Die hecht zich door kristallisatie aan het wegdek … én aan uw wagen. Het zout vreet gaten – zeker als de lak al licht beschadigd is door krasjes of steenslag. Zo tast het de metaallaag aan, en treedt er sneller roest op.

Sensoren slaan tilt

De pekel is niet alleen een katalysator voor corrosie. Het werkt ook in op onderdelen in rubber en kunststof. En het stuurt leidingen en sensoren in de war, zoals die van het remsysteem. Resultaat: waarschuwingslampjes knipperen onterecht.

Wassen is de boodschap

De beste remedie is om uw wagen regelmatig een poetsbeurt te geven met koud of lauw water. Want warm water lost het zout op, zodat het nog dieper doordringt. Breng eventueel ook een beschermende waslaag aan om te vermijden dat de viezigheid aankoekt. Gaat u naar de carwash? Vraag dan zeker om de bodemplaat te reinigen.

Alternatieven op komst

Strooizout heeft ook een kwalijke reputatie omdat het planten en bomen beschadigt en in het grondwater belandt. Precies daarom onderzoekt de overheid alternatieven met minder nadelen. In Nederland loopt momenteel een veelbelovend project met sap uit gemaaid bermgras. Een interessante piste die hopelijk niet ondergesneeuwd geraakt …

Roestplekken verwijderen

Voorkomen is beter dan genezen. Merkt u toch al roestplekken op? Geen nood: Carglass© Carrosserie Express verwijdert roest in amper twee uur tijd. Zo verlengt u de levensduur van het plaatwerk.

18 december 2018