5 tips om steenmarters uit je auto te houden

Startte je auto vanmorgen niet meer? En zaten de kabels en het isolatiemateriaal onder je motorkap vol gaten? Dan is de kans groot dat je auto bezoek kreeg van een steenmarter. Begint het wat te knagen? Wij serveren je pientere trucjes om jouw auto te beschermen tegen deze knabbelaar.

steenmarterKnabbelen aan de kabels

Waarom je steenmarters beter weghoudt van je auto? Omdat deze knaagdieren verzot zijn op alles wat onder de motorkap van je auto zit. Van (koel)waterslangen tot bougiekabels: ze zetten er de snijtanden in. Ook de isolatie van de motorkap is voor de steenmarter een plezier om aan te knagen. Voor de eigenaar van de motorkap is de fun iets minder groot. Want dat knabbelen aan kabels betekent autoproblemen.

Welke schade veroorzaakt een steenmarter?

Als je er op tijd bij bent, kan de schade nog meevallen. Als een steenmarter wél helemaal losging, is de kans groot dat je auto niet of moeilijk start. In het ergste geval beet het dier cruciale kabels door en krijg je onderweg te maken met oververhitting. Vermoed je dat er een steenmarter in de buurt van je auto kwam? Open dan sowieso de motorkap en check de eventuele ravage.

1. Zet je auto binnen

Heb je een garage? Dan is het advies eenvoudig: zet je auto voortaan binnen. Als de garage geen gaten heeft die groter zijn dan 4 centimeter, geraakt de steenmarter er niet in. Kreeg je auto vermoedelijk toch al bezoek van het knaagdier? Maak de motorruimte dan grondig schoon. Zo spoelt je alle geuren weg en verkleint je de kans dat andere steenmarters ook hun territorium komen afbakenen onder je motorkap.

2. Installeer een stroomstootapparaatje

Geen garage? Dan is een stroomstootapparaatje in de motorruimte een optie. De marter voelt een lichte elektrische schok als hij in de ruimte kruipt. Hij is ongevaarlijk en vergelijkbaar met de schrikdraad om koeien in de weide te houden. Je kan het apparaatje ook laten installeren door een professionele automonteur.

3. Ga voor de marterverschrikker met geluid

Nog een doeltreffende oplossing is de marterverschrikker. Met dit apparaatje houd je de steenmarter met een ultrahoog geluid op afstand. Mensen horen het signaal niet, maar de marter wordt er ‘tureluurs’ van. Het compacte toestel heeft stroom nodig, dus bevestig het in de buurt van de accu. Maak je je geen zorgen over het verbruik: de marterverschrikker verbruikt even weinig als het klokje in jouw auto.

4. Leg de steenmarter op de rooster

Zie je de apparaten niet zitten? Ga dan voor een draadrooster onder de auto. Je kan het zelf maken met kippengaas en de auto erop parkeren. Steenmarters houden niet van het prikkende gaas aan hun pootjes. Je kan ook een kant-en-klaar antimartertapijt kopen. Zelfde principe. Tapijt op de grond, en hup, auto erop!

5. Stop de steenmarter met spray

Een iets minder omslachtige methode is een eenvoudige steenmarterspray. De steenmarter vindt de geur van dit goedje maar niks. Een nadeel is wel dat je de spray om de maand op de kabels van je auto moet spuiten. Deze tip vraagt dus een beetje discipline.

17 juli 2019